Tütsü nasıl yakılır? İnsanlar geçmişten bu yana bulundukları ortamları kokulandırma, konsantrasyon veya şifa sağlama amacıyla tütsü kullanmıştır. Eski çağlarda şifa veya büyü etkisi inancıyla ya da kötü ruhları kovma beklentisiyle tütsüler hazırlanmış, bu tütsülerde bitkilerin tohum ve kökleri hammadde olarak kullanılmıştır. Buhurdan denilen tütsülüklerde yakılan bitkiler porselen, seramik, bakır, pirinç gibi malzemelerden yapılan kaplarda odalara yerleştirilmiştir. Tütsü nasıl yakılır diye merak eden kişiler bunun meşakkatli bir uygulama olduğunu düşünür. Aksine, tütsü yakmak günümüzde oldukça kolaydır.
Tütsü Yakma Yöntemleri
Tütsü, bitkisel malzemelerin yakıldığında çevresine duman ile beraber güzel kokular yayan bir malzemedir. Tütsüler, kullanıldıkları ortamda pozitif enerji yayar ve negatif enerjinin kaybolmasını sağlar. Malzemeleri çok çeşitli olmasına karşın fazlasıyla da tütsü yakma yöntemleri bulunmaktadır. Bu nedenle öncelikle hangi tür tütsüyü yakacağınız önemlidir. Tütsü çeşitleri çubuk, koni ve tanecik şeklinde olabilir.
- Tütsü yakarken altına bir tabla koyun.
- Kibrit veya çakmak ile tütsüyü hafifçe tutuşturun. Köz oluşacak kadar yakın.
- Çubuk tütsüler için 1-2 saniye ateşi üzerinde bekletin.
- Koni tipi tütsüler için ateşin 5 saniye kadar üzerinde olması gerekir. Tütsü alev alırsa hafifçe üfleyip söndürün.
- Tanecik tipi tütsüler kömür vasıtasıyla yakıldığı için pek tercih edilmez. Yine de yakacaksanız kömürleri parlayıp köze döndürmelisiniz. Üzerine kokuyu dağıtması için palet yerleştirebilirsiniz.
Tütsü yakarken dikkatli olmasınız. Yangın riski oluşturmamak için etrafta yanıcı madde bulundurmamalısınız. Özellikle tütsü yanarken uyumamaya özen göstermelisiniz.
Evde Tütsü Nasıl Yapılır?
Eski medeniyetlerde bitkiler buhurdan ismi verilen kaplarda yakılıp kokuların ortama yayılması sağlanıyordu. Peki, evde tütsü nasıl yapılır? Eğer hazır tütsü ya da kabınız yoksa bir tavayı ocağa koyarak çörekotu ve adaçayı gibi enerji veren bitki ve tohumları yakabilirsiniz. Karanfil, nane gibi hoş koku ve enerji veren aromaları da aynı yöntemle tütsüleyebilirsiniz. Ortama yayılan koku hem sizin iyi hissetmenizi sağlayacak hem de kötü enerjiden arındıracaktır. Tütsülemeyi bitirmek istediğinizde tavayı ocaktan indirip soğutabilirsiniz.
Tütsü Yakmanın Faydaları Nelerdir?
Eski uygarlıklarda sıklıkla sedir ağacı, tarçın, ardıç, safran, bal, üzüm gibi bitkilerden yapılan reçine ve tütsüler kullanılmaktaydı. Her tütsünün kendine has aroması, kokusu ve özelliği bulunmaktadır. Peki, çok eski zamanlardan günümüze kadar uzanan bu ritüelde tütsü yakmanın faydaları nelerdir?
- Ortama hoş ve güzel bir koku bırakır.
- Sakinleşmeyi sağlar.
- Negatif enerjilerden arındırır
- Pozitif düşüncelere sahip olmayı sağlar.
- Nazardan korur.
- Odaklanmayı artırır.
- Hafızayı güçlendirir.
- Motivasyonu artırır.
Uzunca bir tarihe sahip tütsü yakma ritüeli, en eski meditasyon malzemelerinden de biridir. Tütsü kokusu, beyne iletildiğinde bilgiler ve düşünceler olumlu etkilenmektedir. Olaylar arasında daha güçlü bağlantı kurulmasını sağlar. Aynı zamanda tütsü yakmak ve tütsü kokusu kan dolaşımını düzenler ve nefes almayı iyileştirir.
İlginizi Çekebilir: Sürgülü Kapı Modelleri
Tütsü Yakmanın Sağlığa Zararları
Tütsüler çok sık kullanılmadığı takdirde zararlı değildir. Fakat duman üzerinden direkt olarak koku yayıldığı için birtakım sakıncalar oluşabilir. Tütsü yakmanın zararları şöyle sıralanabilir.
- Dumanın direkt solunması zararlıdır.
- Uzun süre solumak ciğerlere zarar verebilir.
- Tahrişe müsait olan solunum yollarına zarar verebilir.
- Koah, astım ve bronşit gibi solunum yolları hastalıkları bulunan kişiler için sakıncalıdır.
- İçeriğindeki maddeler bilinmediği takdirde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Uzmanlar bebeklerin ve çocukların olduğu ortamlarda tütsü yakılmaması konusunda uyarmaktadır. Ortam, tütsü yakıldıktan sonra havalandırılmalı, tütsüden arda kalan küller solunmamalı ve evde bulundurulmamalıdır.