Sürgülü Kapı Modelleri

0
1563
Sürgülü Kapı Modelleri

Sürgülü kapı modelleri, genellikle mekândan tasarruf etmek için tercih edilen bir modeldir. Estetik olması nedeniyle de tercih sebebi olan sürgülü kapı, herhangi bir türde oda kapısının özel raylar ile kayar hale getirilmesiyle oluşturulur. Günümüzde yaygın olarak kullanılan sürgülü kapı modelleri, sabit modeller değildir. Her kapı modeli sürgülü kapı haline dönüştürülebilir.

Neden Sürgülü Kapı

Evlerimizde kullandığımız kapıların çoğu normal standart kapı olarak üretilmektedir. Farklı bir modeli ya da özelliği yoksa o halde neden sürgülü kapı kullanılmaktadır? Evlerin küçük olması, kapı açıklığı için uygun mesafenin bulunmaması gibi bazı durumlarda sürgülü kapılar tercih edilmektedir. Bu gibi zorunlulukların dışında estetik olması ya da kullanım kolaylığı nedeniyle de oldukça yaygın bir kullanıma sahiptir.

Sürgülü Kapı Modelleri

Sürgülü Kapı Özelikleri

Normal kapılar gibi sürgülü kapılar da kasa, pervaz ve kanada sahiptir. Sürgülü kapı özellikleri arasında en belirgin olanı onu normal kapılardan ayıran sürgü aparatıdır. Üstten sürgülü ya da alttan ray sistemi üzerine monte edilebilir.

  • Standart Sürgülü Kapı
  • Rüstik Sürgülü Kapı
  • Duvar İçi (Cep) Sürgülü Kapı olarak üç çeşidi bulunmaktadır.

Genelde çift kanat tercih edilen sürgülü kapılar, kullanım alanına ya da dekorasyona bağlı olarak tek kanatlı da uygulanabilmektedir. Başta küçük mekânlar ve dar koridorlar olmak üzere artık geniş salonlarda bile yaygın olarak sürgülü kapı kullanılmaktadır.

Sürgülü Kapı Çeşitleri

Kullanım alanlarına ve dizayn biçimine göre sürgülü kapı çeşitleri kendi içinde sınıflara ayrılmaktadır. Bu sınıflar kullanıcıların özel tercihlerine göre oluşturulmaktadır. Standart Sürgülü Kapı Modeli çift kanat kullanılabilir. Kapının altında ve üstünde ray sistemleri vardır. Kullanımı genellikle manueldir. Rüstik Sürgü Kapı Modeli ahşaptan yapılmaktadır ve daha ekonomiktir. Duvar içi diğer adıyla Cep Sürgülü Kapı Modeli, genellikle tek kanat kullanım için uygundur. Dar alanlar için uygundur. Duvarın içerisinde gizli bir alan oluşturulur ve kanat bu bölmenin içerisine doğru sürülür.

Hangi Kapılar Sürgülü Yapılabilir?

Ev dekorasyonunda kapıları değiştirmek isteyebilir ancak maliyet nedeniyle yeni kapı almak istemeyebilirsiniz.  Bu doğrultuda hem yenilik olması hem de yer tasarrufu sağlanması açısından kapılarınızı sürgülü olarak değiştirebilirsiniz. Peki, hangi kapılar sürgülü yapılabilir? Günümüzde oda kapısı olarak kullanılan her kapı sürgülü olarak değiştirilebilir. En sık tercih edilen Amerikan, Melamin, PVC ve Lake gibi oda kapılarının tamamı sürgülü olarak da imal edilmektedir. Burada önemli olan kapınızı sürgülü yapmadan önce kapı olacak alanın buna uygun olup olmadığını kontrol etmenizdir.

Sürgülü Kapı Modelleri

Sürgülü kapıların yapılabilmesi için kapı boşluğunun yanında en az bir kapı kadar bir duvar genişliğine ihtiyaç olmaktadır. Yeteri kadar yer olmazsa kapı tam açılamayacağı için yanlış bir tercih yapılmış olacaktır.

Oda Kapısını Sürgülü Kapıya Çevirme

Evdeki, işyerindeki, kısacası istediğiniz her yerdeki oda kapısını sürgülü kapıya çevirme isteğinde bulunabilirsiniz. Düz kapıları sürgülü kapıya çevirirken standart sürgü veya rüstik sürgü aparatı tercih etmelisiniz.Sürgü aparatının doğru şekilde monte edilmesi önemlidir. Aşağıda veya yukarıda kalması durumunda kapı kanadı çok yüksekte veya alçakta kalabilir. Öte yandan standart kapılarınızı söktüğünüzde kapının yan tarafındaki menteşeleri de sökmeniz gerecektir. Bu alanlarda boşluklar oluşacaktır. Bir de normal kapınızın kolu artık bir işe yaramayacaktır. Normal oda kapısını sürgülü kapıya çevirirken bu ayrıntılara da dikkat edilmesinde fayda vardır.

İlginizi Çekebilir: Yüklük Dolap Modelleri

Sürgülü Kapı Temizliği

Kullanımları son derece konforlu ve kolay olan sürgülü kapı temizliği önemlidir. Sürgünün birleştiği boşluklara zamanla tozlar, bitki parçaları ve toprak dolabilir. Bu bölge önce küçük el süpürgesi çekilmelidir. Ardından ıslak bezle temizlenmeli ve sürgü sisteminde toz kalmasına izin verilmemelidir.

Uzun zaman temizlenmemesi durumunda ufak parçacıklar kapılara zarar verebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

WC Captcha − 2 = 1