Hamilelikte Yatış Pozisyonu. Hamilelikte Doğru Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalı?

0
2858

Hamilelikte özellikle son aylara doğru her hamilenin sıklıkla bahsettiği sorunlardan biride elbette ki uykudur. Büyüyen karınla birlikte istenilen pozisyonda yatmak maalesef mümkün değildir. Hamileliğin 20.haftasına kadar istenilen pozisyonda rahatlıkla yatılabilir. Çünkü bebek ana rahminde daha çok küçüktür ve kapladığı alan annenin organlarına ve damarlarlarına çok fazla baskı yapmamaktır. Fakat 20.ci haftadan sonra bebekte büyümeye başlar, anne karnında ki alan gittikçe daralır, bu da uyku esnasında doğru pozisyonda yatılmadığı takdirde anne ve bebeğine rahatsızlık verecektir.

Hamilelikte Tercih Edilen Yatış Pozisyonu

Gebeliğin son zamanlarına doğru uyurken tercih edilmesi gereken yatış pozisyonu sol yana yatmak ve ayakları cenin pozisyonu gibi yukarı çekmek olacaktır. Hatta bacak arasına konulacak yastıkla birlikte oldukça konforlu bir uyku uyumanız mümkündür. Ayrıca sırtın arkasına konulacak bir yastıkta konforu arttırıp gece uyku esnasında sırt üstü yatmanızı da engelleyecektir.  Son zamanlarda hamilelerin konforu için üretilmiş hamile yastıkları da mevcuttur. Sol yana yatışın anne ve bebeğe faydalarından bahsedecek olursak, kanın, oksijenin ve besinlerin plasentaya doğrudan ve yüksek miktarda ulaşmasını sağlayacak, ayrıca böbreklerin çalışmasını engellemediği için de sıvı ve atıkların vücuttan atılarak annede ödem ve şişliklerin önüne geçmesini sağlayacaktır.

Hamilelikte Sakıncalı Görülen Yatış Pozisyonları

Hamilelikte uyumak zor olduğu gibi sürekli aynı pozisyonda yatmak da zor olacaktır. Çoğu zaman hamileler sırtüstü ve ya yüzüstü uyumak isterler ancak bu hem fiziki açıdan hem de anne ve bebek sağlığı açısından oldukça riskli bir durumdur.

Hamilelikte sırt üstü yatıldığında büyüyen rahim omurgaya, kan damarlarına ve annenin diğer organlarına ciddi anlamda baskı uygular. Anne nefes almakta zorlanır, halsizlik ve baş dönmesi gibi sorunlarla karşılaşabilir. Bu pozisyonda yatışın bel ağrılarına, hemoroide, uyku apnesine ve horlamaya sebep olacağı da unutulmamalıdır.

Yüzüstü yatmak ise; fiziki açıdan zaten imkânsız sayılır. Yatıldığı takdirde rahim ve bebek baskı altında kalır bu da anne karnındaki bebek için ciddi sorunlara yol açar.

Uyku esnasında sağ tarafa yatıldığında; rahim toplardamara baskı oluşturacağından kan akışı yavaşlar ya da sağlanamaz. Buda kalbe giden kan miktarında ciddi anlamda azalma meydana getireceğinden vücuda pompalan kanın azalmasına ve bebeğe yeterli miktarda kan ulaşmamasına sebep olacaktır. Dolayısıyla bu yatış pozisyonundan kaçınmak gerekir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

WC Captcha + 65 = 70