Asma Tavan Modelleri

0
9098
Asma Tavan Modelleri
Asma Tavan Modelleri

Asma tavan modelleri daha çok iç mekân için kullanılan en yaygın asma tavan modelidir. Tavanın her iki tarafına yapıştırılan alçıpandan üretilir. Alçıpan asma tavan elektrik ve sıhhi tesisatın kolay döşenmesi ve gizlenmesini sağlar. İçerinde silikon katkı maddeleri içerdiği için neme ve fiber katkılı olması ile ateşe dayanıklı üretilir ve depreme dayanıklı binalar için uygundur. Hafif ve esnek bir yapısı ile estetik bir görünüm sağlanabilir.

Asma Tavan Modelleri
Asma Tavan Modelleri

Akustik Asma Tavan

Akustik tavanlar özellikleri kapsamında yüzeye çarpan ses dalgalarını engelleyerek yankı yapmamasını sağlayan ve emici bir yapıcı olan tavan sistemleridir. Yüzeye çarpan ses dalgalarının taşıdığı enerjinin biçimini değiştirerek gürültüleri en aza indirgeme prensibine sahiptir. Tercih edilmesinde göz önünde bulundurulması gereken özellikler şöyledir;

  • Şık ve estetik bir görünüme sahiptir
  • Akustik yapısı ses ve yankıyı engeller
  • Yangın ve suya dayanıklı olması ile uzun ömürlüdür

Taşyünü Asma Tavan

Taşyünü asma tavan temel malzemesi bazal taşıdır. Bu taş öncelikle ezilerek toz haline getirilir ve farklı kimyasal materyallerle beraber geri dönüşüme sahip atık materyallerle birleştirilerek oluşur. Bu tavanın en önemli ve tercih edilen kullanım alanı ısı ve ses izolasyonuna ihtiyaç duyulan alanlardır. Başlıca özellikleri şunlardır;

  • Yanıcı değildir
  • Sınırsız yüzey seçeneğine sahiptir, sökülüp temizlenmesi kolaydır
  • Işık yansıtma özelliği vardır
  • Enerji verimliliği sağlar

Ahşap Asma Tavan

Ahşap asma tavan yapımında, masif, doğal ahşap kaplamalı MDF panelleri gibi maddelerden yararlanılmıştır. Bu tavan modelinde kullanılan ahşap maddesinin özelliği sayesinde yalıtım ve akustiği sağlar bununla beraber ses düzenleme gerektiren alanlarda kullanılır. En yaygın kullanım alanı alışveriş merkezleri, ofisler ve tiyatro konferans salonları gibi sesin yoğun olduğu alanlardır.

Vektörel Asma Tavan

Vektörel asma tavanın öncelikle kullanım amacı odanın hacmini düşürmeden tavan yüksekliğini düşürmektir.  Panel arasındaki oluşan boşluklar tavan arkasında kalan tesisata kolayca müdahale imkanı sağlar. Diğer asma tavanlardan farklı olarak mekanın hareketli ve modern bir dizayn almasını sağlar. Özellikleri şu şekildedir;

  • Anti manyetik, mikrop barındırmaz ve silinebilir
  • Isı kaybını önler
  • Geri dönüşümlüdür

Mesh Asma Tavan

Mesh asma tavanlar, açık yüzey ve transparan görüntü gibi estetik özellikleri ile aydınlatma ve hava sirkülasyonu açısından alana değer ve farklılık katan bir yapıdadır. Yarı geçirgen bir yüzeye sahiptir bu sebeple elektrik ve mekanik tesisatın yoğun olduğu alanlarda kullanılır ayrıca örtü vazifesi görmektedir. Metal bir yapıya sahiptir bu yüzden şekil verilmesi kolay olacağı üzere tasarıma uygundur. Cephe tasarımında da kullanılır.

Asma Tavan Modelleri
Asma Tavan Modelleri

Gergi Asma Tavan

Gergi tavanlar, bir çeşit polimerden üretilir. Gergi tavan kaplama sistemi için kullanılan polimer kaplama malzemesi özel ve hafif profillere taşıtılır bunun sebebi ise tavandan bağımsız olarak istenilen formlarda tavanlar elde edilebilmesidir. Mimari tavan kaplaması alanında estetik ve modern görünüm verilir. Diğer tavan sistemlerinden ayıran özelliği tavana yakın olarak uygulanmasıdır. Duvara ya da tavana sabit bir şekilde monte edilir ve aydınlatma elemanları, alarm sistemleri ve havalandırma kanalları gibi çeşitli tesisat elemanlarını da taşıyabilir.

İlginizi Çekebilir: Sade Popüler Kırlent Kılıfları

Alüminyum Asma Tavan

Alüminyum asma tavan metal içerikli ve taşıyıcı profillerden oluşan asma tavan türüdür. Tavanda farklı ölçülerde dikey olarak asılan metal panellerdir. Kullanıldığı yerin hacmini daraltmadan tavan yüksekliğini düşürmek için sık tercih edilen asma tavan malzemelerdir. Farklı ebat ve panel mesafeleri sayesinde tavanda bulunan elektrik ve mekanik tesisatlarını gizler. Montajı kolay ve dayanıklıdır. Geniş bir uygulama alanı sağlar. Ofisler, sanayi yapılar ve spor salonları gibi komplekslerde kullanım sağlar.

Asma tavan modelleri kullanılacak alan ve amaç ile doğru orantıda çeşitlendirilebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

WC Captcha − 3 = 3