Bebeklerde Uyku Eğitimi Nasıl Olmalı – Bebek Uyku Eğitimi

0
1472

Bebekler için beslenme kadar uykuda büyüme ve gelişme açısından oldukça önemli bir gereksinimdir. Dünyaya yeni gelen bir bebek anne karnında sürekli uyuduğu için yeni doğduğu zamanlarda da bu düzenine devam eder. Fakat çok çabuk acıktıkları için her 3-4 saatte bir beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Ayrıca yeni doğan bir bebek gece ve gündüzü ayırt edemediği için geceleri de sık sık acıkarak uyanır. Bu zor süreç 6. ayına kadar devam edebilir. 6. aydan sonra bebekler artık geceleri beslenmek için daha az uyanır ya da kesintisiz bir uyku uyuyabilirler.

Uyku Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı

Bebeklerde uyku eğitimine ne zaman başlanmalıdır? Tabiî ki her bebeğin uyku düzeni, uykuya geçişi farklılık göstermektedir. Öncelikle her anne bebeğinin dilinden anlamalı ve ona göre davranış sergilemelidir. Uyku eğitimi için doğru zaman diye bir şey yoktur. Bazı bebekler problemsiz uykuya geçerler bazıları ise ebeveynlerini oldukça zorlarlar. Fakat 6. ay itibari ile genel olarak geceleri daha uzun uyumaya başlayan bebeklerde uyku öncesi ritüelleri uygulanarak ona uyku vaktinin gelmiş olduğu mesajı verilebilir. Bu ritüeller altını değiştirme, pijama giydirme, karnını doyurma, ılık duş aldırma, okşama ve sakinleştirme olarak sıralanabilir. Belirlenen bu ritüeller her uyku öncesi eksiksiz yerine getirilmelidir ki bebek uyku vaktinin gelmiş olduğunu anlayabilsin. Uyku öncesi bebeğin stressiz ve sakin olması, herhangi bir sağlık sorunun olması onun uykuya daha çabuk geçmesini sağlayacaktır.

Bebeklerin Kendi Kendine Uykuya Alıştırılması

Bebekler kendi kendine uykuya nasıl alışır? Herhalde her ebeveynin bebeği için isteyeceği tek şey kendi kendine uyuyabilen bir bebek olmasıdır. Elbette ki kolay bir öğreti olmadığı gibi doğru tutum ve davranışlarla bir bebeğe kendi kendine uyuma alışkanlığının kazandırılması çokta uzak bir beklenti olmayacaktır. Uyku öncesi ritüelleri yapıldıktan sonra sakinleşmiş ve uykuya hazır bir bebek için uygulanabilecek 2 uyku yöntemi mevcuttur.

1. yöntem; bebeği yatağına yatırın ve odadan çıkılmalıdır. 3 dakika aralıklarla yanına sadece “pış pış” yapmaya gidilmeli ve asla kucağa alınmamalıdır. Gün geçtikçe yanına gitme dakikası arttırılmalıdır. Yaklaşık 10 gün içinde bebek kendi kendine uykuya geçişi öğrenmiş olacaktır.

2. yöntem ise; bebek yatağa yatırıldıktan sonra yatağının yanına oturulmalı asla göz ve ten teması kurulmamalı ve konuşulmamalıdır. Sadece telkinler vererek rahatlaması sağlanmalıdır. Uyuduğuna emin olduktan sonra odasından çıkılmalıdır.

Yukarıda belirtilen bu yöntemler ile bebeğin kendi kendine uykuya geçişi sağlanmış olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

WC Captcha 4 + 4 =