Bebekler az saçla dünyaya gelebildiği gibi gür saçlı da doğabilir. Bebeklerin az saçlı veya gür saçlı dünyaya gelmelerinde herhangi bir sağlık problemi neden olmamaktadır. Bebekler dünyaya geldikten 6 ay sonra saçlarını tamamen dökerek yeni saçlara sahip olurlar. Bu nedenle ilk aylarda bebeğin saçlarının kesilmesi pek doğru değildir. Ancak saçların uzayıp görmesini engelleyecek uzunluğa erişmesi ve bebeği rahatsız etmeye başlamasından sonra saçlarını kesmeyi düşünmelisiniz.
Bebeklerin ilk saç kesimleri ortalama 1 yaşında oldukları döneme denk gelir. Ebeveynler genellikle bebeklerinin ilk saç kesimlerini kendileri yapmayı tercih etmektedir. Bebeğin saç kesimi esnasında oyalanabilmesi için oyuncaklar, içi su dolu sprey, havlu, tarak, yumuşak fırça ve saç kesimi için uygun makas bebek saçı kesimi için ana ihtiyaç listesi olarak belirtilebilir.
Bebek Saçı Keserken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bebek ani hareketlerden korkabileceği için dikkatli ve yavaş hareket etmelisiniz.
- Bebeğin saç kesiminde huysuzlaşmaması için karnının tok, altının kuru ve ruh halinin iyi olduğu keyifli anını tercih etmelisiniz.
- Bebeğiniz henüz sizlerin söylediklerinizi kelimesi kelimesine anlamıyor olsa da ses tonunuzla, hareketlerinizle onu etkilersiniz. Saç kesme işlemine başlamadan önce saç kesimini, kesimin kolay olacağını, canının yanmayacağını sakin tavırlarla anlatın.
- Saç kesimi esnasında bebeğin mama sandalyesinde veya kemerinin bağlanabileceği herhangi bir koltukta oturmasını sağlamalısınız.
- Saç kesimini tek başınıza yapmayın. Yanınızda bebeğin kesim esnasında oyalanmasını sağlayacak mutlaka birisi olsun. Bebek mama sandalyesinde veya başka bir koltukta oturmak yerine birisinin kucağında oturmayı tercih edebilir.
- Kesilen saçlardan rahatsız olmasını engellemek adına bebeğin boynuna çok sıkı olmayacak şekilde havlu dolayın. Boyundaki havlu kesilen saçların vücuda yapışmasını engeller.
- Yetişkin bir bireyin saçını keser gibi uygulamayı kolaylaştırmak için sprey yardımıyla saçları aşama halinde ıslatarak kesmeyi tercih edin.
- Bir tutam saçı ıslattıktan sonra ıslak bölgeyi işaret ve orta parmağınızın arasına sıkıştırın ve istediğiniz boyutta kısaltma işlemini yapın. Bu işlem esnasında sakin tavırlar sergileyerek bebekle konuşmaya devam edin.
- Saç kesimi esnasında bebeğin bıngıldak bölgesine dikkat edin. Bıngıldak bastırılmamalı ve sert darbelere maruz kalmamalıdır.