Bebeklerde Yenidoğan Sarılığı Nedir? Bebeklerde Sarılık Neden Olur? Sarılık Tedavi Yöntemleri

0
1632

Yenidoğan sarılığı yeni doğmuş bebeklerde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Zamanında dünyaya gelen bebeklerin %60 lık kısmında sarılık görülürken, erken doğan prematüre bebeklerin ise %80 inde sarılık meydana gelmektedir. Bebeklerde görülen sarılık normalde 1 ve ya 2 hafta içerisinde kendiliğinden geçer ve tehlike sınırlarını aşmamaktadır. Tabi bu esnada bebeğin bakımına çok dikkat edilmeli ve doktor gözetimi altında olmalıdır. Sarılığın düzelmesi, altta yatan başka sebepler var ise vücudun işleyişinde bozulma meydana geleceğinden daha uzun zaman alabileceği de unutulmamalıdır.

Yenidoğan Sarılığı Nedir?

Anne karnındaki bebeğin oksijeni bilindiği üzere plasenta tarafından karşılanır ve bebeğin akciğeri bu zaman zarfında devre dışındadır. Bebek dünyaya geldikten sonra akciğerleri devreye girer, kırmızı kan hücrelerinin yıkılmasıyla da ortaya bilirubin maddesi ortaya çıkar. Bebeğin ciğerleri bu maddeyi temizlemekte ilk 1-2 gün yetersiz kalır. Vücuttan atılamayan bilirubin maddesi kan ve dokularda birikerek cilt ve göz aklarına sarı bir renk bırakarak sarılığı oluşturur.

Yenidoğan Sarılığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Yenidoğan bebeklerde bilirubin seviyesi çok yükselmiş ise; öncelikli olarak bebek fototerapi denilen özel lambalar kullanılan ışık altında bekletilir. Bu tedavi ile birlikte amaçlanan kandaki bilirubin seviyesinin idrarda eriyecek düzeye inmesini sağlayıp vücuttan idrar yoluyla atılmasıdır. Tedavi esnasında bebeğin gözleri verilen ışıktan zarar görmemesi için kapatılır. Ayrıca bebekten belirli aralıklarla kan alınarak bilirubin seviyesi kontrol edilir ve normal seviyeye indiğinde tedavi sonlandırılır. Bu tedavinin çok olmamakla birlikte bebeğin vücudunda kırmızı döküntü, bronzlaşma, dışkısını sık ve sulu yapma gibi etkileri bulunmaktadır. Öte yandan bebeğin daha hızlı iyileşebilmesi adına tedavi esnasında iyi beslenmesi gerekir ki; dışkı yoluyla bilirubin maddesinin vücuttan atabilsin. Fototerapi ile düşürülen bilirubin tedavi sonrası ilk 2 gün içinde tekrar yükselebileceğinden bu süreçte doktor gözetimi altında olmakta büyük fayda vardır.

Sarılığa sebep olan kan uyuşmazlığı ise; bunun için uygulanabilecek tedavi yöntemi bebeğin kanının göbek kordonuna takılacak katater yardımıyla değiştirilmesi olacaktır. Bu yöntem yine fototerapi tedavisi ile vücuttan atılamayan bilirubin için ek tedavi olarak ta uygulanmaktadır. Uygulanacak bu 2 yönteme karar verilirken bebeğin kilosu, vücuttaki bilirubin seviyesi ve genel sağlık durumu göz önünde bulundurulur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

WC Captcha 17 − = 9