Kalça çıkıklığı günümüzde bebeklerde de çok fazla görülmektedir. Basit olarak tarif edecek olursak; uyluk kemiği ile leğen kemiğinin eklem bölgesindeki gelişiminde meydana gelen uyumsuzluk kalça ekleminin tam oluşmamasına sebep olup kalça çıkığını meydana getirir. Kalça çıkığının erken teşhisi büyük önem taşımaktadır. Aksi takdirde bebekte kalıcı sakatlığa yol açmaktadır.
Bebeklerde Kalça Çıkığı Nedenleri Nelerdir?
Kalça çıkığı doğan her 1000 bebekten 15’inde görülebilen rahatsızlıktır. Anne karnında kalça gelişiminin yavaş olması ve yanlış pozisyonda durması, doğumdan sonra kalça çıkığı eğilimi bulunan bebeğin yanlış kundaklanması, genetik faktörler ve yanlış bezlenmesi, dar kıyafetler, yürüteç ve kucakta yanlış taşınması gibi durumlarda bebeklerde kalça çıkığına neden olmaktadır. Kalça çıkığı incelendiğinde bu rahatsızlığın kız çocuklarında daha sık rastlandığı görülmüştür. Ayrıca ailesinde kalça çıkığı olan bebeklerde olma ihtimali de daha fazladır.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Genel olarak yenidoğan bebeklerde, ileri derecede kalça çıkıklığı olmadığında bu durumun fark edilmesi için herhangi bir belirti görülmez. Bu durum ancak doktor tarafından muayene edildiğinde fark edilebilir. Bunun haricinde eğer bebek yürümeye başladığında sendeleyerek yürümeye çalışıyorsa, iki bacak arasında uzunluk farkı, iki bacaktan birinde daha az hareket, altını değiştirirken kalçasının yeterince açılmaması, ayaklarında şekil bozukluğu ve geç yürüme mevcutsa doktora başvurulması gerekmektedir.
Bebeğin ilk 6 ayındaki teşhislerde pavlik bandaj, çift bez veya frejka yastık uygulaması ile büyük oranda düzelme görülmektedir. Eğer teşhis 6 aydan sonra fark edilmişse kalça için özel film çekilip kalçanın kapalı olarak düzelmesini sağlamak için alçı yöntemine başvurulmaktadır. Anestezi altında çıkık bulunan kalça ayakucuna kadar alçıya alınır ve yaklaşık 3 ay alçıda bırakılır. 1 yaşından sonra fark edilen çıkıklar ameliyat ile düzeltilmektedir. Erken tanının tedavi açısında büyük önem arz ettiğini belirtmekte fayda var. Daha geç fark edilen kalça çıkıkları için ise bazı kemik ameliyatlarının yapılması ve uzun süre gövde alçısında kalması kaçınılmaz olacaktır.
Günümüzde yenidoğan muayenelerinde ilk ay içerisinde kalça ultrasonografisi doktor tarafından istenmektedir. Böylelikle eğer bebekte kalça gelişimiyle alakalı bir problem var ise erkenden teşhis edilmiş olacaktır.