Yün Yorgan Nasıl Temizlenir?

0
3065

Havaların ısınması ile yazlıklar çıkarken kışlık olan her şey kaldırılmaya başlandı. Temizlenen kışlıklar temizlenip paketlenip bir sonraki kış kullanılmak üzere dolaplara kaldırıldı bile. Makinede yıkanabilen kıyafet ve benzeri şeylerin temizliği kolay olsa da yorgan gibi yıkaması zor ürünler titiz ev hanımlarını bir hayli zorluyor.
Peki yün yorganlar en güzel nasıl temizlenir? İşte detaylar..

KARDAN GELEN TEMİZLİK
Evet yanlış okumadınız. Yün yorganların temizliğinde en iyi yöntemlerden biri kar ile yapılan temizliktir. Yünlü kumaşla yapılmış bir yorgana sahipseniz, en iyi temizleme yöntemi kardır. Kar, yağdığı bir dönemde iyi ve taze bir karın üzerine yorganı serin. 10 dakika bu şekilde tuttuktan sonra tersine de aynı işlemi tekrarlayın. Sonra üzerindeki karı silkeleyin ve kuruması için yorganı asın.

KÜVETTE YORGAN YIKAMA
Küveti su ile doldurun içine yünlü çamaşırlar için üretilmiş bir deterjan koyun. 2 saat kadar deterjanlı suda beklettiğiniz yorganın temiz olduğu göreceksiniz. Daha sonra suyu tahliye edin ve küvete temiz su doldurun. Yorgan, durulanıncaya kadar bu işlemi tekrarlayın. Ardından kuruması için güneşe serin. Sıkma yapılmadığı için su sızacaktır. Ancak nemli bir şehirde yaşıyorsanız bu fikir pek de size göre değil.

KARBONAT
Bir başka temizleme yöntemi ise karbonat. Yorganın üzerine bir elek yardımı ile karbonat döküp 1 saat boyunca bekletin ve daha sonra elektrik süpürgesiyle süpürün. Yorganınızda oluşan kokuların yok olduğunu göreceksiniz.Karbonat, doğal bir koku giderici olduğundan, yataktaki kötü kokuları da giderecektir.

Yorganlarınızı dolaplara kaldırırken hava alacak hurç ve benzere şeylere koymanızı tavsiye ederiz. Çünkü poşet gibi hava almayan şeylerde uzun süre kalan yorganlar da zamanla küflenme ve sararma olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

WC Captcha − 7 = 3