Halı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

0
7379

Halı almaya karar verdiniz ama nasıl bir tercih yapacağınız konusunda kafanız mı karışık? Hem güzel olsun hem bütçenize uysun hem de kolay temizlensin mi istiyorsunuz? Ya da “Evimdeki halımdan bıktım” mı diyorsunuz?
O zaman bu yaz tam size göre.

Halının temel malzemesidir ipliktir. Halı içinde kullanılan ipliğin cinsi ve halının yapım şekli, halının kalitesini belirleyen en önemli faktördür. Halı yapımında 5 temel iplik çeşidi bulunur. İşte detaylar…

NAYLON
Günümüzün halıların %97 sinin ana maddesi naylondur. Naylon, yıpranmaya karşı dayanıklı, esnek, mobilyanın ağırlığına ve hareketine dirençli ve aynı zamanda göz alıcı renkler sağlayabilen bir malzemedir. Leke ve kirleri gizleyebilen bir yapıda olması sebebi ile az ya da yoğun, her türlü kullanım alanı için uygundur. Ancak halılarınızın üzerinde saç, kıl görmeye tahammülünüz yoksa naylon halılar sizin için uygun bir seçim olmayacaktır. Çünkü süpürgenizin bile temizleyemeyeceği kadar kıl toplar.

POLİPROPİLEN
Aşınmaya ve kalıcı lekelere karşı oldukça güçlü olan polipropilen, diğer adıyla olefin, kolay temizlenebilirliği ile tanınır. Polipropilen nem ve küfe dayanıklılığı nedeniyle hem iç hem de dış mekanlarda kullanılabilmektedir. Polipropilen iplik, dış mekan spor zeminlerde kullanılan sentda çimende ve evlerde bulunan oyun odalarında tercih edilmektedir.

POLYESTER
Mükemmel renk berraklığına sahip olan bu iplik türü kolaylıkla temizlenebilmekte ve aynı zamanda su bazlı lekelere karşı da oldukça dirençlidir. Ancak yıkandıktan sonra ilk aldığınız şeklinde kalmayıp çoğunluk olarak desenlerde bozulma görünür.

AKRİLİK
Düşük maliyetine rağmen yün görünümü ve hissi veren bir malzeme olan akrilik küflenmeye karşı dayanıklıdır. Bu iplik genelikle kadife yapımında kullanılır. “El dokuma halıları kadar maliyetli olmasın ama kıl,tüy toplamasın, temizliği kolay olsun” diyorsanız akrilik halılar tam size göre.

YÜN
Zengin yapısı ve mükemmel performansı ile yün hem yumuşak hem de renk çeşitliliği olan bir malzemedir. Diğer ipliklere nispeten daha pahalıdır. Her şeyde olduğu gibi halı da da doğal olanı daha sağlıklıdır.

KARIŞIMLAR
Yün/naylon karışımlar, görünüm açısından çok daha başarılı oldukları gibi aynı zamanda yünün rahatlığı ve naylonun uzun ömürlülüğüne konforu sağlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

WC Captcha 95 − 93 =